Voor het ontdooien van bevroren leidingen heeft u niet per se de hulp van een loodgieter nodig. Als er geen sprake is van lekkages door de bevriezing van het water dan kunt u ook prima zelf uw bevroren leidingen ontdooien. Hoe u dit moet doen, leggen we uit op deze pagina. Bij het uitvoeren van de taak moet u namelijk wel met bepaalde dingen rekening houden om de kans op een lekkage niet toe te laten nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld de leiding niet te snel naar een hoge temperatuur verhitten. Tevens moet u voor het ontdooien de hoofdkraan afsluiten. Als er toch een kleine barst in de waterleiding is ontstaan dan voorkomt u hiermee waterschade.
Inspecteren en watertoevoer afsluiten
Op het moment dat er geen water meer uit uw kraan komt als gevolg van een bevroren leiding, dan moet u eerst de leidingen inspecteren om vast te stellen waar het probleem zich bevindt. Zoek op plekke waar de waterleidingen het minst beschermd zijn tegen de kou. Heeft u eenmaal de ijsverstopping gevonden, inspecteer dan de leidingen voor schade. Als water bevriest zet de materie uit en dat kan voor scheuren en barsten zorgen. Indien u deze beschadiging vaststelt, laat dan met spoed een loodgieter langskomen om de taak van u over te nemen. Als u geen beschadigingen ziet en het ontdooien zelf voort wilt zetten dan is de volgende stap het afsluiten van de watertoevoer.
Opties voor ontdooien bevroren leidingen
Met een afgesloten watertoevoer kunt u beginnen met het ontdooien van bevroren leidingen. U heeft verschillende opties om het bevroren water in de leiding weer in een vloeibare vorm te krijgen. De makkelijkste optie is simpelweg de verwarming in huis wat hoger zetten. Dit is echter niet altijd effectief. Bijvoorbeeld niet als de waterleiding op een plek zit waar de verwarming niet voelbaar is. In dat geval kunt u de optie gebruiken om doeken gedrenkt in warm water over de leidingen te leggen of een ander alternatief is een haarföhn op de plek richten waar het ijs in de leiding voor een verstopping zorgt. Denk eraan dat u de leiding niet naar een te hoge temperatuur verwarmd.