Iedere woning is voorzien van een cv-circuit. Het cv-circuit zorgt dat de verschillende ruimtes in huis verwarmd worden, wat zeker in de winter bijzonder prettig is. Heeft u enig idee uit welke componenten het cv-circuit binnen uw woning bestaat? In dit artikel vertelt onze loodgieter u meer over het gebruik van een circulatiepomp. Het is erg belangrijk om de verschillende onderdelen van het cv-circuit te onderhouden. Op deze manier voorkomt u dat u te maken krijgt met cv-ketelstoringen tijdens de koude winterdagen.
Onze loodgieters raden aan om de cv-ketel in ieder geval eens per twee of drie jaar te onderhouden. Wanneer heeft u de onderdelen van het cv-circuit binnen uw woning voor het laatst van een onderhoudsbeurt voorzien? Voor het onderhoud aan uw cv-circuit kunt u bij ons loodgietersbedrijf terecht.
Plek van de circulatiepomp in het cv-circuit
De circulatiepomp is aangesloten op de cv-ketel en het expansievat. In de cv-ketel wordt het water verwarmd, om vervolgens met de circulatiepomp door de waterleidingen te worden gepompt. Bij het verwarmen en transporteren van heet water kan de druk op leidingen toenemen. Dit valt te verklaren door het feit, dat het water uitzet bij het verwarmen hiervan. Om te voorkomen dat de druk op leidingen te groot wordt, is een cv-circuit voorzien van een expansievat. Het expansievat houdt de druk op peil.
Automatische werking van de circulatiepomp
Iedere woning is voorzien van een thermostaat. Op de thermostaat kunt u aangeven hoe warm het in huis moet zijn. De thermostaat vergelijkt de opgegeven temperatuur met de huidige temperatuur in een ruimte en schakelt het cv-circuit vervolgens in. Hierbij wordt ook de circulatiepomp geactiveerd. Het rondpompen van het hete water naar de radiatoren zorgt dat de ruimtes in huis worden verwarmd. Op het moment dat de gewenste temperatuur bereikt is, zal het cv-circuit worden uitgeschakeld.
Het rendement van circulatiepompen vergelijken
Bij het aanschaffen van een nieuwe circulatiepomp, bijvoorbeeld om vloerverwarming aan te kunnen sluiten, is het raadzaam om naar het rendement van de pomp te kijken. Een circulatiepomp neemt circa 10% van het totale energieverbruik voor z’n rekening op jaarbasis. Het geeft aan, dat de pomp een grootstroomverbruiker is. Door voor een pomp met een hoog rendement te kiezen, verlaagt u uw energieverbruik. Zo verdient u de extra investering in een hoger rendement maandelijks voor een deel terug. Op termijn zult u enkel nog geld overhouden met een duurzamere circulatiepomp.