Lekdete ctie is niets meer dan het opsporen van lekkages zonder dat hier hak- en breekwerk aan te pas komt. Enkele tientallen jaren terug moest nog met enige regelmaat een muur of vloer worden open gebroken als bleek dat er een lekkage achter of onder bleek te zitten.
Tegenwoordig hoeft dat allemaal niet meer en bestaan er talloze handigheidjes om lekken op te sporen zonder dat daar hak- of breekwerk aan te pas hoeft te komen.
Lekdetectie, hoe werkt dat precies?
De meeste lekdetectie geschiedt door warmtecamera’s. Hiermee kun je op een aangesloten beeldscherm zien hoe warm het object is waar je naar kijkt. Zou je naar een warmtebron kijken dan kleurt het object rood, een kouder object zal blauw kleuren. In een woning is doorgaans alles zo ongeveer dezelfde temperatuur: de actuele kamertemperatuur. Wanneer er ergens een lekkage is, zal dat vaak koud water zijn dat weglekt. Het kan uiteraard ook warm water zijn dat lekt, bijvoorbeeld als een radiator aan staat en een lekkage in de leiding bevat.
Wanneer je met een warmtecamera naar een muur kijkt waarvan je denkt dat er water weglekt, zul je zien dat deze kouder (of soms dus juist warmer) is dan de rest in de kamer. Je weet dan dus dat de lekkage zich boven of in die muur moet bevinden. Je kunt nu een verdieping hoger verder zoeken en kijken of je daar verdachte plekken kunt vinden. Op die manier kun je relatief eenvoudig een lekkage traceren, zonder dat je hiervoor schade aan de woning hoeft aan te richten.